4-latek wypił lodowy napój. Chwilę potem miał halucynacje i stracił przytomność – lekarze nie mieli dobrych wieści
Napoje z owoców lub soków zmiksowanych z kruszonym lodem cieszą się sporą popularnością. Slushy, zwane też granitą, są sprzedawane w parkach rozrywki oraz w ulicznych budkach. Mama 4-letniego chłopca nie miała pojęcia, że kolorowy, lodowy napój może być śmiertelnie groźny dla dzieci.
By napoje z kruszonym lodem miały odpowiednią konsystencję, dodaje się do nich glicerol (E422). Mały Albie miał alergię na ten składnik.
Hipoglikemia, utrata przytomności i reanimacja
Tego dnia chłopiec po raz pierwszy wypił tzw. slushy. Zgrzanemu zabawą z rówieśnikami synowi rodzice sami zaproponowali ten napój. Potem ruszyli do domu, ale już w samochodzie Albie zaczął być marudny.
Rodzice myśleli, że jest zmęczony i głodny, więc po drodze postanowili wstąpić do MacDonalda.
Ale w pewnym momencie dziecko zaczęło mieć halucynacje. Krzyczało „Nie!” i „Zostaw mnie!”.
Jego mama wspomina też, że syn drapał się po twarzy. Gdy stracił przytomność, kobieta nie miała wątpliwości, że dzieje się coś bardzo złego. Chwilę potem jechali do najbliższego szpitala.
Chłopiec trafił do szpitala w ostatniej chwili. Lekarze stwierdzili niebezpiecznie niski poziom cukru (hipoglikemia) i bardzo wolne tętno. Konieczna była reanimacja.
Glicerol groźny dla małych dzieci
Lekarze pytali rodziców, czy możliwe, że dziecko miało kontakt z narkotykami lub insuliną. Podejrzewali również infekcję.
Wszystko wyjaśniło się dopiero, gdy testy wykazały alergię na glicerol…
Latem 2023 roku w Wielkiej Brytanii wydano zalecenie, by napojów typu „slushy” nie podawać dzieciom poniżej 4. roku życia. Glicerol w zbyt dużym stężeniu może bowiem powodować silną reakcję alergiczną.
Mama Albiego była w szoku, nic nie wiedziała bowiem o ryzyku, jakie wiąże się z pozornie niewinnym napojem orzeźwiającym… Dziś uważa, że jego podawanie powinno być zabronione dzieciom, które nie ukończyły 10 lat.
Źródło: The Sun
Piszemy też o: