Zachodniopomorskie: Nie kupujcie tych lodów nad polskim morzem. Sanepid opublikował niepokojące wyniki
W województwie zachodniopomorskim inspektorzy sanitarni przeprowadzili liczne kontrole w lokalach serwujących lody. W 37% próbek stwierdzono obecność bakterii Enterobacteriaceae - poinformował sanepid. Największy poziom zanieczyszczenia lodów odnotowano w regionie najbardziej popularnych kurortów nadmorskich.
Wakacje nad polskim morzem to dla wielu osób synonim beztroski, relaksu i kulinarnych przyjemności. Jedną z najczęściej wybieranych letnich przekąsek są lody. W ostatnich latach jednak pojawiają się liczne doniesienia na temat jakości jedzenia serwowanego w nadmorskich kurortach. Postanowiliśmy sprawdzić, czy rzeczywiście jest się czego obawiać.
Kontrole w lodziarniach
W sezonie letnim inspektorzy sanitarni regularnie przeprowadzają kontrole punktów gastronomicznych. W tym roku zdecydowano się na szczegółowe zbadanie jakości lodów serwowanych w popularnych nadmorskich miejscowościach. Wyniki tych badań okazały się niepokojące.
Sanepid pobrał próbki lodów z miejsc najbardziej obleganych przez turystów. W samym pasie nadmorskim zebrano 90 próbek, z czego połowa została odrzucona. W całym województwie zbadano natomiast 205 próbek, a zakwestionowano 75 z nich, czyli 37%. Rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, Małgorzata Kapłan wyjaśniła, że: „Próbki odrzucano z powodu zbyt wysokiej liczby bakterii Enterobacteriaceae, co świadczy o niewystarczającej higienie w procesie produkcji lodów z automatu.”
Okazuje się, że problem ten dotyczy głównie lubianych przez dzieci lodów z automatów, które znamy jako kręciołki, świderki lub włoskie lody. To właśnie w nich odkryto obecność bakterii Enterobacteriaceae. „Pocieszający jest fakt, że w badanych próbkach nie stwierdzono obecności patogennych drobnoustrojów, takich jak Salmonella czy Listeria monocytogenes” - dodała rzeczniczka.
Należy zachować ostrożność
Na 41 skontrolowanych lodziarni w 15 lokalach (75 próbek) stwierdzono przekroczenie norm dla bakterii Enterobacteriaceae. Ta tajemnicza bakteria naturalnie występuje w jelicie grubym człowieka. Czy jest dla nas niebezpieczna? Dziennik.pl wyjaśnia, że spożycie lodów zawierających te bakterie może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe u osób z obniżoną odpornością lub chorobami układu pokarmowego. Skąd wzięła się ona w lodach? Rzecznika Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wskazała, że wynik ten jest spowodowany niewystarczającą higieną w trakcie procesu przygotowania lodów.
Kary dla niechlujnych przedsiębiorców?
„W zależności od poziomu zanieczyszczenia oraz wyników wcześniejszych kontroli podejmowano różne działania nadzorowe u danego przedsiębiorcy” - wytłumaczyła rzeczniczka.
Sanepid analizował poziom zamieszczenia i wyniki wcześniejszych kontroli, ponieważ od tego zależało jakie kroki będzie musiał podjąć niechlujny właściciel lokalu. W efekcie wydano siedem decyzji administracyjnych, które mają zmusić przedsiębiorców do przeprowadzenia skutecznych porządków. Do tego procesu sanepid zalicza mycie i dezynfekcję sprzętu oraz powierzchni produkcyjnych. Po wdrożeniu działań naprawczych właściciele lodziarni muszą przedstawić badania potwierdzające ich skuteczność i czystość. W innych przypadkach poinformowano o konieczności zwiększenia działań sanitarnych.
W tym roku jest lepiej
Na zakończenie mamy dobrą wiadomość — tegoroczne wyniki są lepsze niż te z 2023 roku. Wskaźnik odrzuconych próbek w tym roku jest niższy niż w latach ubiegłych. W 2022 r. z 195 próbek zakwestionowano 85 (44%), rok później z 215 próbek odrzucono 90 (42%), a w ubiegłym roku z 205 próbek nie spełniło norm 75 (37%). Taka poprawa może oznaczać, że właściciele obawiają się kontroli inspektorów i skutecznie wdrażają wszelkie procedury. Dzięki temu, jako klienci lodziarni, możemy czuć się bardziej bezpiecznie.
Źródło: dziennik.pl
Piszemy też o: